Phyllis Gutiérrez-Kenney Place at Magnuson Park

Project Description

39 new apartments for formerly homeless families
Part of the 1993 of the Sand Point Housing Master Plan
Funding: Low Income Housing Tax Credits, Washington State Housing Trust Fund, Seattle Housing Levy

Client:  Solid Ground
Contractor: Walsh Construction

The new brick structure contains studio, one, two and three bedroom apartments. Located within the Sand Point Historic District the architectural challenge was to design a new building that was aesthetically compatible with the adjacent 1930s historic masonry barracks, yet be functionally modern, environmentally sensitive and energy efficient. The south facades feature passive solar sun shades over the windows to reduce summer heat gain.

The L shaped building forms two sides of a large south facing courtyard with a landscaped brick patio and provides an inviting and sunny outdoor space for residents to gathering and play.